• Ralitsa Stoycheva

ПРОХОЖДАНЕ (...по пътя на коприната)

Всяко ново начало е малко трудно, малко плашещо, но и много вълнуващо. Новото начало ни носи повече надежда и смелост да мечтаем.


И такаааа... Рисуване върху коприна.


Крайният резултат, картината, която е в главите ни, е нещото към което се стремим и към което са насочени всички усилия и въжделения. Да си представиш нещо красиво обаче, не е като да си в състояние да го постигнеш веднага. За това са нужни много умения и качества. А освен всичко друго – рисуването на коприна е разказ с неочакван край, което го прави толкова пленително.


Тъй като цял живот се уча и отдавна залагам предимно на самоусъвършенстването - зависи изцяло от мен самата и в много случаи е по-бързо (всъщност зависи – понякога се хващам, че откривам топлата вода, но съм си такава) , а времето е ценен ресурс, реших да не се записвам на курсове по рисуване на коприна, а да се самообразовам. Изгледах много видеа, прочетох доста статии, включително за историята на възникването, приложението и техниките на изработка. Купих си " бейсик " бои за коприна, контури, грунд, ограничител и коприна, разбира се. За различните техники и комбинацията от тях е необходимо да ги имам в наличност. А бях решила да изпробвам повечко неща, за да имам по-голям потенциал във вихъра на въображението. Направих си работен плот с рамка. И готова съм за старт.


От къде да започна ? Труден въпрос. При положение, че видях доста неща, но нямам опит с дейността и въображението е спънато.

Шаблон 1

Реших да заложа на най-малкия риск, нещо просто и с по-малко експерименти - очертаване на готова рисунка с контур и след това оцветяване.. Харесах си готови рисунки и избрах една за шаблон (шаблон 1).


С мек молив се прерисува шаблона върху коприната, предварително фиксирана за рамката. Техническата подготовка са малко досадни дейности, но без тях не може.


И така започнах първият си шал от рисувана коприна. Имах концепция и първоначална идея.


До тук добре...


Стандартно се работи с бяла коприна, което обаче не ограничава възможността да се използват и цветни коприни – всичко зависи от търсените резултати. А изборът е толкова голям. Познати са над 50 вида коприни и около 150 техники за обработка на коприната в цветове. Все пак, като начинаеща се спрях на бялото. За да не е чисто бяла основата върху която ще композирам рисунката си приложих някои от придобитите знания от четене и гледане на клипчета и смело, с дебела четка и свободни движения на ръката нанесох няколко щриха жълто. Изсъхна и се заех с преповтаряне на рисунката от молива с контур (важно е да се формират непрекъснати линии контур, там където ще се оцветява, за да не се разпръсва боята след контура). Работата с контура не е много сложна, но първоначално се ядосвах защо на моменти линията става по-дебела, на моменти прекъсва, а повтарянето ѝ има опасност да компрометира контура... и несполуки от този род, породени от различното натискане на тубичката контур. Получиха се проблемни участъци, които с цел подобрения, развалих. Още не знаех, че като сгрешиш с контура, можеш да го измиеш с вода и гъба, преди да е засъхнал. Както и да е, много се старах и омазването с контура беше минимално. След това, за мен най-приятната част – оцветяване на рисунката. Тук вече можех да се развихря в избора на цветове и комбинации. Бялото за разреждане на цветовете е много полезно! Работих дълго и внимателно... и воаля!


Резултат : Шал

Може да се каже, че останах доволна от резултата. Успеха на начинаещия.

... Скоро след това реших, че имам нужда от още цветове. Така стоят нещата, “колкото повече, толкова повече”. Купих си още няколко цвята и помощни материали (мента, брокат, циклама, още два цвята контур, ограничител на цветове, т.н.) и хайде пак.


Сега обаче бях придобила повече смелост и желание да изпробвам различни техники и да постигна повече ефекти, да придобия повече опит с боите и помощните средства и да развихря въображението си.


Избрах си шаблон – рисунка на стилизирана роза.

Шаблон 2

А концепцията беше да нарисувам няколко рози върху коприната и да огранича розите в рамка, а в рамката и след рамката различно оцветяване с изсветляващ към краищата ефект или нещо подобно.


За основа в зоната на рамката – цвят мента с ефекти със сол.


Оцветяване извън рамката – цвят мента с изсветляване.

Прекрасна идея на пръв поглед!


И така. Прерисувах шаблона върху коприната. Очертах рамката с безцветен ограничител. Прерисувах линиите на розите (общо 3 бр.) с тъмен контур. Оцветих ги. И започнах да се занимавам с фона в и извън рамката. Пробвах ефекти със сол върху нанесения фон, преди да е засъхнал. И изобщо с припряност и малко опит с материалите направих поредица от грешки. Само с въображение и желание не може. Нужни са много други качества. “Труд, труд, труд и малко талант...” както много казват.


Първа грешка.

Когато се използва сол трябва да е не засъхнала само боята, върху която ще правим тези ефекти. Ако и съседните участъци са влажни, всяка попаднало зрънце сол ще промени текстурата.

Втора грешка.

Не се оказа удачно за очертаване на рамката използването на ограничителя за бои. Получи се разкривена бяла рамка, която реших да запълня с боя и за да не се разтече боята използвах и грунд върху нея и се получи едно голямо НИЩО.

Трета грешка.

За да замаскирам изброените неудачи, реших да използвам перлената боя, без разредител. Използвах я почти навсякъде.

Четвърта грешка.

Когато реших, че боите са изсъхнали изпрах шала, преди да фиксирам цветовете с парна ютия. И ЛЕЛЕЕ !!! Във водата всичко се разтече и придоби форма на тъмна лепкава каша. Един цял ден работа, старание и творчески устрем, както и не малко материали – на вятъра!


ПС. Написах това /стъпка по стъпка/, за да не забравя от къде съм тръгнала, въпреки че не ме представя в добра светлина. Но пък смятам, че човек трябва да е критичен най-вече към себе си и МНОГО ВАЖНО: да се учи от грешките си. И СЪЩО МНОГО ВАЖНО: Никога не се отказвай, докато има вяра и дух!

32 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички

ПРОГЛЕЖДАНЕ