• Ralitsa Stoycheva

Как работим ние? 7 ключови етапа.

Актуализирано: 5 ное 2020

С тази статия искам да представя нашите ключови етапи в работата ни по проекти за интериор.1. Среща и запознанство


Преди да се срещнем е добре да сме се запознали виртуално, т.е. да имаме някаква информация един за друг, за да осъществим по-лесна комуникация. На самата среща процеса по опознаване продължава. Със сигурност трябва да се опознаем, дотолкова, че да знаем какво е естеството на задачата, какви са конкретните нужди и вкусови предпочитания, начин на живот, навици и т.н. и дали точно ние ще се заемем със задачата. След това ще дефинираме желанията ви през призмата на дизайна: ще ви кажем как ще ви помогнем в осъществяване на тези желания. В края на срещата ще е ясно какво точно предстои в съвместната ни работа и какъв ще е крайният продукт, срок за изработка и цена.


2. Писмено съгласие/Договор


Ако всичко е наред и сме си „стиснали ръцете“, че ще работим съвместно устно уговорените услуги, които представяме ще бъдат писмено оформени и потвърдени: било с подписване на двустранно споразумение /Договор/ или Писмо за съгласие. Това е еднакво добре и за двете страни и улеснява съвместната работа.


3. Проучване – разработване на план/стратегия


И нека работата да започне! Проучване – функционален, ергономичен и композиционен анализ. Посещението на мястото е задължително! Дори и да има архитектурни разпределения и други проекти, на място се хваща по-детайлната ситуация чрез замерване - проверка на размери и инсталации и фото заснемане. Инспекцията от първа ръка на вътрешното пространство е най-добрия начин за нас, дизайнерите, за добро възприятие за него. Подробното заснемане на пространството, което винаги провеждаме, елиминира шансовете да пропуснем важни детайли, които не са отбелязани в други чертежи.


След като си изясним пълната „картинка“ и разполагаме с достатъчно информация относно какво е естеството на задачата, какви са конкретните нужди и вкусови предпочитания, начин на живот, навици и т.н е време да генерираме идеи. Изследваме възможни решения на аналози и прототипи, с които се стремим да удовлетворим желанията на клиента в пълна степен. Изготвяме функционален организационен план с няколко опции за оформления, които да дискутираме и изберем най-добрата.


4. Концепции – разработване на нашите предложения


След като вече сме анализирали вътрешните пространства и сме избрали основен план за оформление, разработваме варианти, с които сме обобщили комплексните изисквания и стремежи в по-конкретни решения в подкрепа на общата дизайнерска концепция. Концепцията дава отговор на въпроса “Какво” ще проектираме и какви са нашите намерения – създали сме материали в подкрепа на списък от ключови думи, описващи намеренията ни в следствие от формулирането на проблема. Представят се функционални схеми, зониране на пространството и архитектурни разпределения, хоризонтални и вертикални проекции (планове настилки, разгъвки стени, разрези, софити и др. графични изображения), стилът на бъдещия интериор, цветовата гама, материали, осветление и т.н.. Обсъжданията продължават до изчистване на всички въпроси и притеснения на клиента. В този етап са възможни по-драстични промени, обсъждане на нови алтернативи до постигане на пълен консенсус относно интериорния проект. (Обикновено отнема 2-3 редакции.) В края на този етап разполагаме с идеен проект – дизайнерско решение на избраната концепция.


5. Решения – Работен проект


След като всички промени бъдат съобщени и одобрени от клиента, проектът може да стартира етапа на детайлизиране на решенията – Работен проект. Решенията дават отговор на въпроса „Как“ ще реализираме намеренията си, композиция на интериора като цяло и на отделните функционални зони. Представя се в по-детайлни планове и разгъвки на стените, разрези и перспективни скици, 3Д визуализации и чертежи с оразмеряване. Изграждаме детайлна среда, която правилно наподобява действителното вътрешно пространство – 3Д фотореалистични изображения. Това е най-добрия начин да видите и усетите как ще изглеждат нещата в крайна сметка. Изработват се още конструктивни решения, ако има мебели, които се проектират специално за пространство от проекта. Проект на цветови климат и материална студия – в съответствие с всички изисквания, които имат връзка с цветове, материали, покрития, вкл. спецификация на материалите с конкретен номер от каталог на производител, количества. Плановете показват всичко необходимо – архитектурни промени, схеми на електрическо разпределение, системни за вода и канализация, окачени тавани, оформление на мебели, облицовки на стени и подове .... Спецификация на избраното оборудване, мебели, текстил, малки детайли в мебели и декорации и т.н. Подробни планове за обзавеждане. Изобщо всичко необходимо за строителните работи.


6. Изпълнение


Това е етапът, в който нашите идеи оживяват.

В зависимост от договорените дейности в този етап дизайнерът може да проверява и ръководи цялото строително изпълнение и дейностите по обзавеждането.


7. Финал


Това е окончателното приключване на проекта, когато е станал реалност. Задължително трябва да се отчете обратната връзка с клиента – до колко е удовлетворен от съвместната работа и постигнатите резултати. С позволението на клиента се прави фото заснемане и ако желае, да даде писмена препоръка. Но най-важното е да останем с добри взаимни чувства, които ще поддържат връзка по между ни.


Помощен въпросник за първа среща

Моля подгответе се предварително!

Какъв стил на дизайн предпочитате?

Какви стилове на дизайн абсолютно не харесвате?

Какви цветове харесвате или не?

Какви модели, ако има такива, харесвате?

Имате ли вдъхновяващи изображения, които можете да споделите?

Културни и естетически прояви и изисквания?

Начин на живот – навици, работа, забавления, отдих?

Какво прави семейството ви обикновено в тази стая (т.е. каква е целта на тази стая)?

Колко поколения съжителстват заедно? Специфични нужди? Общуване по между им?

Има ли мебели или предмети за декора, които абсолютно искате да запазите?

Какво не харесвате в настоящия си дизайн?

Вие или вашето семейство имате ли някакви специални нужди?

Кои са някои от вашите хобита / страсти (напр. пътуване, четене, рисуване, готвене и т.н.)?

Обхват на интериорния проект, поети ангажименти и хонорар?

Какъв е вашият бюджет?

Срок за изпълнение?

Подлежи на допълване.... J. Моля съдействайте! .... и яжте повече авокадо J

Последни публикации

Виж всички

ПРОГЛЕЖДАНЕ