• Ralitsa Stoycheva

Аз съм Новодомец!

Актуализирано: янр 30

ГЛАВА 2


“Веднъж щом вземеш решение за нещо, вселената започва да заговорничи, за да се осъществи.“

Ралф Емерсън

Здравей!


Отдавна не съм писала по темата, но това не значи, че нещата не се случват. Проектът за моето студио е в ход и макар, че преминава през доста етапи и преработки, на път е да се случи – скоро ще има фронт за ремонтни работи, за които ще трябва, разбира се, да финализирам проекта.


Всеки мой проект е като рожба – плод на най-доброто, на което съм способна, въплъщение на силна емоция и отдаденост. И както е казал известен и признат творец: „За мен е непоносимо трудно да имам уродлива дъщеря“, така и аз с всичко, с което се захващам се стремя да дефинирам моята представа за съвършенство. А що се отнася до конкретния проект на студиото – освен всичко друго, това е истинско приключение за мен от самото начало.


Студиото ми, естествено, ще е проекция на моя вкус и светоусещане, моята визитка, нещо запомнящо, въплъщение на съдържанието на нашият слоган и мое вдъхновение: Изкуство да живееш стилно.


Както при всеки нов проект началото е тромаво. Човек се лута сред много информация, различни настроения – това ми харесва днес, друго утре, искам и това, и това, и това...НО! Хайде нека бъдем професионалисти :).


Процесът


Първо – Предпроектен етап – Събиране и анализиране на информация за откриване на естетическите изисквания и нуждите, които трябва да бъдат удовлетворени. Което трябва да формира Дизайн концепцията! Или подходящо оформяне на пространствата, стесняване на кръга с конкретни и приложими решения.


И така, имах архитектурната подложка на моето студио (тъй като е ново строителство, проектите са налични, но това не спестява заснемането на място). Естествено, проектното архитектурно решение (както често се случва), не удовлетворява моите изисквания. Първо, не отговаря на функционалното предназначение и след това изцяло новата концепция. А тя е: да е удобно и функционално, съвместяващо различни дейности в малко пространство, релаксиращо, организирано, изолирано, различно, стилно, съвременно.


Търсено емоционално въздействие – усещане за уют – дърво, текстил в топли тонове, чуство на свежест, спокойствие – мекота, връзка с природата, растителност, въздух. В продължение на това дизайн в модерен стил с изчистени линии, проста цветова палитра, простота във всеки елемент, включително мебели и декорации. Думата, която обикновено се използва за описание на модерен стил, е елегантна, което изпълва съдържанието на моята дизайн концепция.

.... следва продължение.

П.С. "Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява."

Одри Хепбърн.

30 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички

ПРОГЛЕЖДАНЕ